Sniženje u Zari: 5 zlatnih pravila za dobar šoping - COCOMINT

Za vreme sezonskih sniženja u Zari je opšti haos: stvari ne stoje na jednom mestu već je veličina S jednog komada na jednom rafu dok je veličina L na totalnom drugom kraju. Stresno je gledati toliko stvari, donositi milion odluka, u nama se meša strah od greške i gubitka novca sa jedne strane dok na drugoj radi potreba za štednjom i dobrom kupovinom.

Iskusni šoperi su prevazišli ove brige i danas vam predstavljaju 5 tajni za uspešno obavljena sezonoska sniženja i rasprodaje.

Skrolujte na dole da pročitate svih 5:

#1 Budite u radnji čim je otvore

Da, ČIM je otvore. Budite bukvalno ona osoba koja čeka ispred u 10 ujutru da radnici otključaju radnju. To je prvi i možda najbolji savet koji bi trebalo da primenite sa ove liste.

Zašto?

Prema svim podacima (i ovo je uvek tačno, u svim zemljama) redovi na kabinama i kasama počinju da se stvaraju od podneva pa na dalje. Retko ko će se potruditi da ustane ranije na dan kada je slobodan i doći da kupuje.

Međutim, isplati se!

Radno vreme Zare je od 10 ujutru, međutim, radno vreme radnika koji rade u Zari je od 7 ujutru. Za to vreme radnici slažu robu ponovo, dopunjuju veličine ako nedostaju na rafovima i donose iz magacina preostale komade.

Ako se nađete u radnji čim je otvore, dobićete stvari vrlo uredno sređene i uštedećete vreme tražeći komade jer ćete imati veću preglednost.

#2 Fokusirajte se na stvari koje su vam potrebne

Ok, vi sad sigurno mislite kako da se fokusiram na ono što mi je potrebno kad mi je sve potrebno? Totalno vas kapiramo. ALI – postoji mali problem: budžet.

Šta mislite, zašto velike kompanije imaju tako velika sniženja i kako im se to isplati? Vrlo je jednostavno, snižene cene deluju vrlo jako i emotivno na čoveka – imamo strah da ćemo propustiti dobru ponudu, fokusiramo se na ono što ćemo da uštedimo a ne na ono šta ćemo da potrošimo.

Odličan savet iskusnih šopera jeste: pre nego što sniženja počnu, pregledajte Zarin online sajt, napravite Bookmark folder u svom browser-u, recimo folder koji ćete nazvati Shop. Tu ćete bookmark-ovati SVE stvari koje vam se svide.

Kad počnu sniženja, prođite ponovo kroz svoj spisak. Ako vam se i dalje stvari sviđaju, slikajte ih (napravite screenshot na telefonu) i otiđite u radnju.

Pokušajte da nađete stvari koje ste uslikali ili pitajte slobodno radnika u radnji da li prepoznaje stvar sa slike i da li može da vas uputi gde se nalazi u radnji. Vrlo je verovatno da i sam radnik neće znati da vam odgovori i ako vam konkretno ne pomogne, može čak da vam da pogrešnu informaciju, recimo da misli da te stvari više nema a zapravo je još ima negde u nekom delu radnje.

Danas živimo u kapitalističkom svetu koji je prepun izbora na sve strane, tako i u šopingu. Veliki izbor odeće može da bude vrlo frustrirajući zato vam preporučujemo da probate ovu metodu, pokazala se kao vrlo efikasna.

#3 Proverite na kasi da li u radnji ima još veličina 

Za vreme rasprodaja, stvari u Zari su rasute na sve strane.

Veličine jedne stvari ne stoje na jednom mestu kao obično, već je dosta stvari i na kabinama (ukoliko ne nađete svoju veličinu, možete da pitate devojku na kabinama da li se nalazi možda kod nje), ili na raznim drugim rafovima gde im nije mesto.

Danas veći brendovi rade popis robe i sve prolazi kroz kompjutersku verziju magacina. Tako da možete uvek da pitate radnike na kasi da vam provere da li određeni komad imaju u veličini koja vam treba (naglasite i boju koju tražite!) i tako ćete sa sigurnošću znati da li je imaju radnji ili ne.

Ukoliko ste stvar našli na Zarinom sajtu, a ne nalazite je u radnji, pokažite radniku na kasi stranicu proizvoda na sajtu – njima je bitno da vide šifru proizvoda koji se nalazi na sajtu i odmah mogu da vam provere da li određni komad postoji u prodaji ili ne.

#4 Pratite krugove sniženja online

Sezonska sniženja u Zari traju 6 nedelja od početka sniženja. Za vreme tih 6 nedelja, cene će se dodatno snižavati.

Zato je vrlo bitno da unapred isplanirate svoju kupovinu.

Napravite svoje predikcije.

U prvom krugu kupujte samo stvari koje su povoljna kupovina i koje vam zaista trebaju (sve one stvari za koje vam neće biti žao što ste ih kupili u prvom krugu sniženja pa čak i ako ostanu nerasprodate kad se cene dodatno snize).

U drugom krugu kupujte proizvode koji su skupi jer je manje verovatno da će se rasprodati u prvom krugu (uvek je radnjama teže da prodaju skuplje stvari, svi će odmah kupiti stvari do 1000 ili 2000 dinara, to bi bio instant buy za naše tržište).

Ako želite recimo, da kupite kaput koje košta 12.000 dinara i trenutno je snižen na 10.000 dinara, sačekajte drugi krug sniženja. Međutim, na Zarinom sajtu morate svaki dan da proveravate da li se kaput snizio (na sajtu se cene update-uju posle ponoći, tako da sledećeg jutra možete odmah da odete u radnju i kupiti snižen kaput).

Iskusni šoperi na ovaj način uspevaju da kupe najbolje stvari po najpovoljnijoj ceni. Sistem koji radi.

#5 Ne skidajte odmah cenu sa artikla

Ukoliko se pridržavate gorenavedenih saveta, vrlo su male šanse da ćete pogrešiti u kupovini, da ćete kupiti nešto što vam ne treba ALI postoji još jedna mogućnost – kupićete nešto što vam se ne sviđa 100%.

Tad ćete pomisliti, pa nema veze, obući ću ovo nekada, možda… U nekim prilikama… I onda nikad ne obučete tu stvar. Jer, istina je da mi kao bića previše volimo sebe, ne volimo da se osećamo loše u onome što nosimo i retko kad pristajemo na nešto što je ispod naših očekivanih 100%. Život je suviše dragocen da nosite stvari koje vam se ne sviđaju 100%.

Baš zbog toga se ne ustručavajte da vratite stvar koja vam se nije svidela kada ste je doneli kući. Ili vam je možda dečko/muž/mama/sestra rekao/la da im se ta stvar ne sviđa i sada se i vama više ne sviđa. Nemojte da se osećate loše ili da očajavate, niste bacili novac!

Slobodno otiđite u Zaru i zamenite stvar za neku drugu ili tražite svoj novac nazad. Zara želi da vam da tu mogućnost da vratite stvari jer je to ono što prodaje, mnogi ljudi se osećaju slobodnije da kupe ako znaju da mogu da vrate stvar ukoliko im se ne svidi. Ta mogućnost je brendovima donela uspeh i novac, tako da – osećajte se slobodno da vratite stvar u radnju i ako vam se ne svidi 100%.

Politika vraćanje robe u Zari koja vam se na sviđa ili ne odgovara ista je kako za snižene artikle, tako i za artikle koji nisu na sniženju: možete ih vratiti u roku od 30 dana od kupovine uz fiskalni račun.

Ovih 5 saveta zaista rade, probajte ih i vi i javite nam utiske!

https://www.instagram.com/p/B58uq9gp5Qf/

Sviđa vam se? Lajkujte našu stranicu na Fejsbuku i pratite sve naše postove.

[facebook-page-plugin]

[facebook-page-plugin href="cocomint.rs/" width="310" height="100" cover="true" facepile="true" cta="false" small="false" adapt="true" link="true" linktext="" ]