Mango je zatvorio radnje u Srbiji: kako sada naručiti?

Ako nas pratite na Instagramu (ako nas ne pratite, obavezno nas zapratite jer delimo sjajne savete svaki dan!), znate da smo u januaru objavili vest da je Mango zatvorio svoje radnje u celoj Srbiji. Tada smo na profilu i objavili slike praznih radnji koje su bile pred zatvaranjem, pogledajte kako je to izgledalo u januaru u Ušću (prevucite post da vidite sve slike):

https://www.instagram.com/p/B7oTBffJJKd/

Tada, nije bilo nikakvog obaveštenja od strane Manga tako da nismo znali da li je online naručivanje moguće i dalje. Međutim, brzo smo saznali da je Mango odlučio da zatvori svoje radnje ali da zadrži mogućnost online naručivanja. 

Zašto je Mango zatvorio svoje radnje?

Ova vest je razočarala mnoge jer pored oskudne modne ponude u Srbiji, ostajemo bez jednog svetskog brenda. Iako su nam neki od vas pisali sa komentarima da ne kupuju u Mangu, da su prestali da ga vole, oni su zaista u manjini. Većina žena u Srbiji je volela Mango, makar samo zbog mogućnosti da ima jedan izbor više. Složićete se, pa i kupili tamo jednom godišnje, dobro je imati što više izbora.

Mango je brend brze mode i svakako da je imao komade koji spadaju u manje kvalitetne ali itekako je imao i vrlo kvalitetne komade i sjajne krojeve. Zato nas sve kopka, zašto?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje je – profit. Naime, kompanije donose odluke na osnovu novca. Ako online kupovina funkcioniše a pritom je neuporedivo jeftinija od fizičke kupovine (nemate troškove osoblja i zakupa – koji mogu biti vrlo, vrlo skupi u tržnim centrima), uprava će uvek doneti odluku da zatvori radnju.

Da li je sada moguće naručivati samo online preko Mangovog sajta?

Da, sada je jedino moguće da naručite stvari preko online sajta, link ovde.

Hajde sada malo da vidimo kako to funkcioniše.

Šta prvo?

Najpre, bitna stavka koju treba da znate za online kupovinu jeste da često brendovi žele da uzmu vašu e-mail adresu.

Pitate se možda, pa zašto je to njima bitno? Bitno im je jer kasnije mogu da vam šalju ponude svojih novih kolekcija direktno u poruke na majlu. Za tu stvar su spremni čak da vam plate, odnoso da vam traže mejl a da vam za uzvrat daju popust na kolekciju. Tako je i ovde. Ako ostavite svoju e-mail adresu, ostvarujete popust od 10%. I to je nešto što bi trebalo da uradite ako želite da kupite.

Kada otvorite sajt, taj prozor za popust izgleda ovako:

naručivanje preko mangoovg sajta

Kako naručiti preko Manga?

Proces je vrlo jednostavan. Odaberite artikal, odabirite veličinu, idite na dugme ADD TO SHOPPING BAG a potom na CHECKOUT.

Potom će vam se otvoriti prozor gde će vam tražiti mejl jer je potrebno da se registrujete. Zatim, upisujete sve podatke za dostavu. Dalje, sledeći korak je upisivanje podataka za dostavu robe, vaša adresa, broj telefona i upisujete kod za popust (ako ste se prijavili onda na početku).

naručivanje preko mangoovg sajtaDa li se plaća poštarina?

850 dinara ako je porudžbina ispod 9000 dinara, ako je više od 9000 dinara, poštarina je besplatna.

Za koliko dana stiže paket?

Paket će vam stići u roku od 5-7 dana jer stiže iz magacina u Španiji. Kao što već znate, Mango je španski brend i njihovi magacini su tamo. Međutim, neku kupci iz Srbije su čekali i 30 dana na svoj paket.

Ako stiže iz Španije, da li se plaća PDV i carina?

Ne!

Ovo je stvar koja mnoge ljude zbunjuje.

Mango će sav porez na robu i PDV platiti našoj zemlji. Kao što ćete i sami primetiti, cene na sajtu Manga su sa uključenim PDV-om. Dakle, plaćate to pri samom naručivanju (kao što plaćate za svu robu koju kupujete i inače). A carina ne postoji u ovom slučaju.

Ovaj način naručivanja postaje praksa. Recimo, i Zara i JYSK (kada naručite robu sa njihovih sajtova), šalju robu iz svojih inicijalnih magacina. Zara iz Španije a JYSK iz Poljske. Ni u jednom slučaju nećete plaćati ništa dodatno.

Za dodatno objašnjenje o carini i Mangovom sajtu, pročitajte naš tekst: Da li se roba sa Mangovog sajta carini ili ne?

naručivanje preko mangoovg sajta

Koji su benefiti ovog online naručivanja?

Definitivno jeste nešto na šta se tek navikavmo. Ali, brzo ćemo se prilagodoiti.

A zatim i prihvatiti benefite ovakve kupovine. Koji su benefiti?

Benefiti su na prvom mestu dostupnost većeg izbora odeće. Znate i sami da smo se mi u Srbiji uvek žalili kako je u drugim zemljama veći izbor odeće? E pa sada nemamo više tu primedbu. Sve nam je dostupno kao i drugima. Čak, sada imamo mogućnost i naručivanja muške i dečje kolekcije. I velične su dostupnije nego u radnjama.

Tako da nije sve tako loše, možda ćemo ipak prihvatiti ovu promenu u pozitivnom svetlu!

Na našem Instagram profilu svaki dan objavljujemo Outfit dana sa cenama – najkorisniji šoping saveti! Pogledajte kako izgleda Cocomint Instagram profil ovde.

https://www.instagram.com/p/CApUubwpaXB/

Sviđa vam se? Lajkujte našu stranicu na Fejsbuku i pratite sve naše postove.