Da li se roba sa Mangovog sajta carini ili ne?

Često nam se obraćate sa istom dilemom:

Da li se carina preko Mangovog sajta plaća ili ne?

To nas je navelo da napišemo jedno detaljnije objašnjenje koje će vam uvek biti dostupno prilikom online naručivanja na Mangovom sajtu.

Hajde da analiziramo stvari zajedno. Ono što se obično naplaćuje kada roba prelazi granicu jesu PDV i carina.

PDV je uključen u cenu i plaća se samo Srbiji a ne zemlji porekla robe. Nikada se PDV ne plaća duplo, to je zakonom obezbeđeno.

Pogledajte šta piše ispod CHECKOUT dugmeta: Taxes included for Serbia. Dakle, takse su uključene u cenu.

mango carina

Recimo, čak i kada kupite neku robu u inostranstvu, vi možete na granci podneti zahtev da vam PDV vrate koji ste platili u stranoj zemlji jer ste državljanin Srbije. Dakle, državljani Srbije PDV isključivo plaćaju samo Srbiji. Kao što ste i primetili, na sajtu Manga vam već piše da je PDV uključen u cenu. Nema dodatne naplate.

Rešili smo pitanje PDV-a.

Hajde da vidimo šta se dešava sa carinom.

Mango robu šalje preko DHL-a i u slučaju da su paketi u iznosu iznad 50 evra, carina mora da obavi uviđaj robe i da naplati carinu. Međutim, u procesu carinjenja postoji više načina kako se carina naplaćuje. Nekada se naplaćuje onome ko prima a nekada onome ko šalje. To je zakonom regulisano i u slučaju Manga, regulisano je DDP partitetom koji vam stoji u mejlu. Taj partitet vam garantuje da će carinu platiti Mango a ne vi.

Procedura je takva da dokumenta morate dostaviti vi DHL-u oko carinjenja ali nikakve troškove nećete vi snositi.

Pogledajte mejlove koje ste dobili od Manga, i tamo ćete naći garanciju DDP partiteta kojim ste zaštićeni da vam bilo šta naplate dodatno na carini.

Više puta smo naručivali sa Mangovog sajta kao i stotine žena sa zajednice Cocomint na Instagramu i nikada nikome od naših devojaka nije bilo naplaćeno.

U svakom slučaju, pošto smo želeli da imamo tačne i proverene informacije iz prve ruke, kako ne bismo nikoga doveli u zabludu i dodatni trošak, kontaktirali smo direktno Mango i oni su nam poslali potvrdu da ništa neće biti dodatno naplaćeno našim državljanima kada naručuju preko njihovog sajta.

Evo odmah i screenshot te prepiske:

mango carina

Na osnovu ove potvrde od strane Manga i nakon izučavanja Zakona o carini, kao i ankete na našem Instragram profilu koju je uradilo oko 1000 žena, došli smo do zaključka da definitvno nikakvi troškovi ne bi smelo da se naplate kada je naručivanje sa Mangovog sajta u pitanju.

Međutim, dešavaju se i ovi slučajevi.

Pre neki mesec pomogli smo jednoj devojci kojoj je DHL tražio naplatu carine za paket iz Manga. Bili su uporni, mi smo joj poslali ovu prepisku i rekli smo joj da se pozove na DDP partitet iz mejla i oni su tada shvatili da su pogrešili i nisu joj ništa naplatili. DHL-u se često dešavaju ovakve greške, oni imaju mnogo paketa i nekada ne vide kome treba šta da naplate. Ali zato treba poznavati svoje pravo i nema greške.

Nadamo se da će vam ovo objašnjenje pomoći da se ne uplašite onda kada dobijete mejl od DHL-a koji vam traži dokumentaciju za carinjenje kao i kada vam dostave račun za carinu. U ovim slučajevima, ukoliko ste i dalje nesigurni, mi savetujemo da pozovete DHL da vam i oni potvrde da ne treba da platite ništa a da tom prilikom iznesete i sve činjenice koje znate o online kupovini sa Mangovog sajta koje smo izneli u ovom tekstu.

Da saznate kako da naručite sa Mangovog sajta pročitajte naš tekst: Mango je zatvorio radnje u Srbiji, kako sada naručiti?

Zapratite nas na Instagramu kako biste pratili diskusiju na ovakve i slične teme o modi i stilu:

https://www.instagram.com/p/CGRxj3opLtf/