Sve što treba da znate o novoj H&M Conscious Exclusive kolekciji

Možda ste čuli ovih dana da u H&M radnje 19. aprila stiže nova Conscious Exclusive kolekcija 2018. Ali, mi se pitamo, šta to zapravo znači?

Zašto je kolekcija Conscious i zašto je Exclusive? Zašto je svesna a zašto ekskluzivna?

Hajde da pogledamo zajedno.

Postoje 2 velika problema u zagađenju naše planete a H&M je pronašao rešenje za njih:

#1 Tekstilna industrija godiše proizvede više do milion tona otpada! Kada bismo tu odeću spakovali u teretni voz, voz bi bio dugačak 1000 km!

#2 Naučnici kažu da će do 2050. godine u vodama imati više plastike nego riba. Plastika u vodi oslobađa otrovne materije koje truju ribe i biljke a tako i čoveka. Uništava se planeta, jedina koju imamo za sada.

Kako ova kolekcija to rešava saznajte ispod.

Po čemu je posebna Conscious Exclusive kolekcija?

Odeća u ovoj liniji pravi se od materijala koji su korišćeni sa namerom da ne zagađuju planetu.

Na koji način je ne zagađuju?

Pa svi ti materijali posle određenog vremena se razgrade i vrate u prirodu. Ne stvara se otpad. Recimo, vreme razgradnje pamučnih tkanina je 5 meseci (dok na primer tvrda plastična flaša se razgradi za 33 godine).

Dalje, H&M uzima plastične flaše i najlonske mreže i otpad, prerađuje ih i od njih pravi fina tekstilna vlakna. Neverovatno, zar ne?

Dakle, koriste se prirodni materijali ili reciklirani. Poenta je da će se ovi materijali vratiti u prirodu kad ih više ne budete koristili i svet će imati manje otpada.

Koji su to materijali koje H&M koristi a koji su dobri za planetu?

To su: organski pamuk, organska svila, reciklirana vuna, reciklirani poliester, organska konoplja, Tencel. Ove koje smo pobrojali H&M je koristio u svim Conscious Exclusive kolekcijama do sada. A od ove godine uvodi i 2 nova materijala – Econyl i reciklirano srebro.

E sad, sve ovo su magazini prenosili ovih dana. Međutim, mi smo se zapitali, kakvi su zapravo ovi materijali? Hajde da ih pogledamo detaljnije.

Organski pamuk – to je pamuk od biljke koja nije genetski modifikovana i koja nije rasla na zemlji kojoj su dodavani pesticidi ili druga hemijska sredstva. Još jedna stvar – u modnoj industriji, dovoljno je da proizvod ima 95% organskog pamuka kako bi imao tu etiketu. Za ostalih 5% mogu se dodati drugi prirodni materijali.

Organska svila – pravi se kao i obična svila, od larvi insekata ali onih koji su gajeni i hranjeni listovima koji nisu tretirani hemikalijama.

Reciklirana vuna – koristi se stara vuna i od nje se pravi nova. Tako se smanjuju troškovi koje inače jedna farma ima – uzgoj životinja, hrana, voda. Prave se džemperi, šeširi, rukavice, šalovi.

Reciklirani poliester – pravi se od plastike koju više ne koristimo. Recimo, od plastičnih flaša. Često se ta plastika skuplja u priobalnim oblastima.

Organska konoplja – materijali se prave od konoplje koja se ne tretira nikakvim hemijskim sredstvima i raste u prirodnom okruženju i svežem vazduhu.

Tencel – pravi se 100% iz celuloze, nežan je i mekan a sprečava razvoj bakterija jer upija vlagu.

Econyl– materijal koji se pravi od 100% najlona. Recimo od ribarskih mreža. H&M je napravio fenomenalne čipkane haljine od ovog materijala.

Reciklirano srebro – od ovog materijala su napravili minđuše i narukvice.

Koliko dugo postoji Conscious Exclusive?

Conscious Exclusive postoji već 7 godina. Za to vreme je H&M postao jedan od najvećih svetskih korisnika recikliranog poliestera i jedan od najvećih kupaca organskog pamuka.

Koliko koštaju stvari iz ove kolekcije?

Ok, videli smo zašto je kolekcija Conscious ali sad dolazimo i do dela zašto je Exclusive. Na ovu kolekciju uvek najduže čekamo jer je najviše vremena potrebno da se napravi. Zato, nemojte da očekujete niske cene ovih komada.

Videli ste gore da organski pamuk, svila i konoplja zahtevaju posebne uslove gajenja. Sve to ulazi u cenu ovih komada:

#1 Košulja od organskog pamuka (7.999 RSD, link ovde)

#2 Econyl haljina (16.999 RSD, link ovde)

#3 Dugi blejzer od poliestera (13.999 RSD, link ovde)

#4 Haljina od Tencel materijala (13.999 RSD, link ovde)

#5 Haljina od organske svile (19.999 RSD, link ovde)

#6 Haljina od recikliranog poliestera (21.999 RSD, link ovde)

#7 Haljina od Tencel materijala (16.999 RSD, link ovde)

#8 Haljina od Tencel materijala (8.999 RSD, link ovde)

Kako to izgleda kad ih nose poznati blogeri?

Blogeri su imali priliku da nose ove komade i da nam na najbolji način pokažu kako izgledaju haljine, suknje, košulje, blejzeri, pantalone kad se prave od plastičnih flaša, najlonskih mreža, recikliranog poliestera, organskih materija itd.

Hajde da pogledamo:

https://www.instagram.com/p/BhjBk9mnxi1/?tagged=hmconsciousexclusive

https://www.instagram.com/p/Bhg0NOwAe-Q/?tagged=hmconsciousexclusive

https://www.instagram.com/p/BhgneUzlps8/?tagged=hmconsciousexclusive

https://www.instagram.com/p/BhYnWkkBZ4q/?taken-by=deninamartin

https://www.instagram.com/p/Bhe3PRYluRB/?tagged=hmconsciousexclusive

https://www.instagram.com/p/Bhf9OtSA0c0/?tagged=hmconsciousexclusive

https://www.instagram.com/p/BhgKSBsnD0H/?tagged=hmconsciousexclusive

https://www.instagram.com/p/BheyBeqlzGz/?tagged=hmconsciousexclusive

https://www.instagram.com/p/BheWk9oBQXZ/?tagged=hmconsciousexclusive

Kako vam se dopada?

Svet svakako ima problem sa previše otpada a tekstilna industrija i brza moda najviše doprinose tome. Tako da, kada vidimo da brendovi kao što je H&M imaju dugoročne planove da reciklažom pomognu planeti, moramo to i da podržimo.

Ukoliko niste znali – u svakoj H&M radnji imate mogućnost da doneste staru odeću koju više ne nosite (možete bukvalno samo 1 komad da donesete) i za zamenu dobijate vaučer sa 15% popusta za kupovinu jednog komada.

Odeća koju donesete se kasnije ili prodaje kao second-hand ili se reciklira, zavisi od stanja u kome se odeća nalazi.

Sviđa vam se? Lajkujte našu stranicu na Fejsbuku i pratite sve naše postove.


[facebook-page-plugin href="cocomint.rs/" width="308" height="100" cover="true" facepile="true" cta="false" small="false" adapt="true" link="true" linktext="" ]