Detaljan vodič: Kako naručiti stvari sa ASOS-a

kako naruciti preko asosa

Dobijali smo razna pitanja od vas kako da naručite stvari sa ASOS-a. Kako bismo vam što detaljnije opisali ovaj proces, mi smo naručili jednu haljinu sa ovog sajta i dokumentovali ceo proces.

Kako naručiti? Koliko košta slanje paketa? Da li se naplaćuje carina? Za koliko vremena će mi paket stići? Sve te nedoumice ćemo vam razjasniti ovde.

Idemo redom.

Šta je ASOS?

kkako naruciti preko asosa

Asos je nastao 2000. godine u Londonu, dakle postoji skoro 20 godina. Asos je online platforma, kao neka vrsta online shopping centra zapravo. Kažemo shopping centar jer Asos nije jedan brend, već preko Asos sajta možete kupiti preko 850 brendova. Ali imate i brend koji se zove Asos i oni su marka same platforme. Dakle, na njihovom sajtu možete kupiti Asos stvari ali i stvari brendova kao što su Adidas, Nike, River Island, Pretty Little Things, Missguided, Topshop, itd.

Zašto bismo naručivali preko ASOS sajta?

Jedan je razlog koji je vrlo bitan: imate ogromnu kolekciju bukvalno svega.

Od čarapa do nakita, sportske odeće i haljina… Sve što zamislite možete da nađete na Asos-u. To je razlog zašto ovaj sajt žene širom sveta obožavaju. Omogućava vam da sedite u toploj sobi, slušate muziku, grickate omiljenu hranu i pretražujete odeću. Ništa ne može da se meri sa tim.

Drugi razlog zašto je dobro naručiti preko Asos-a jeste to što mi u Srbiji imamo vrlo malo svetskih brendova.

Znate i sami kako to izgleda kada krenete da tražite da kupite neku haljinu.

Proces traje danima, nedeljama pa čak i mesecima. Izbor je mali pa će vam jedna ovakva platforma izgledati neverovatno velika i radovaće vas ogroman izbor!

2018. godine smo objavili i jedan post o maturskoj haljini Marije Žeželj, koja je bila sa Asos-a, možete pročitati na ovom linku:

Maturska haljina Marije Žeželj: evo gde je možete kupiti (slike, cena)

Da li mi iz Srbije možemo da naručujemo preko Asos-a?

Da! Možemo, to je sjajna vest. Sad ćemo videti i kako to izgleda.

Prvo ćemo naći haljinu koju ćemo naručiti. To će biti ova haljina, link ka haljini pogledajte ovde:

kako naruciti preko asosa

Kada pronađete haljinu koju želite da naručite, na sajtu će to izgledati ovako:

kako naruciti preko asosa

Kao što vidite, u gornjem desnom uglu ćete pronaći o kom brendu se radi. Ovde je to haljina PrettyLittleThing. Cena haljine je 48.39 evra. Međutim, u trenutku kada smo mi naručivali haljinu, bio je u toku Black Friday popust i sve stvari su bile snižene za 25%. 

https://www.instagram.com/p/B_whk8pJFYa/

Kako primeniti popust?

Kasnije, kada budete izarbrali haljinu, i budete kliknuli na ADD TO BAG, tamo ćete imati opciju da ukucate promo kod za popust.

Kako izabrati veličinu?

E sad, ovde je bitno da pogodite svoju veličinu. Dobra stvar je što Asos ima vodič kroz veličine koji će vam sa velikom sigurnošću reći koji je vaš broj. Još jedna stvar koja je super indikator jeste da pogledate visinu devojke koja je model i koji broj haljine koju ona nosi. Asos to uvek napiše ispod slika jer tako možete da procenite da li vam je potrebna veća ili manja od one koju model nosi. Ispod ove haljine je pisalo:

SIZE & FIT

Model wears: UK 8/ EU 36/ US 4
Model’s height: 175cm/5’9″

Dakle, devojka sa slike je visoka 175 cm i nosi veličinu 36.

A ovako izgleda njihov FIT ASSISTANT koji će vam postavljati pitanja kako bi vam odredio pravu veličinu:

Izabrali smo našu veličinu, šta dalje?

Sada treba da kliknete na dugme ADD TO BAG. Vaša haljina ide u korpu. Onda treba da kliknete na korpu koja se nalazi u gornjem desnom uglu i idete na VIEW BAG. Tada vam se otvara sledeći prozor:

kako naruciti preko asosa

Šta ovde vidimo?

Vidimo da smo naručili našu haljinu u veličini 36. Desno imate obračun u polju TOTAL. Cena haljine je 48.39 evra ali morate platiti poštarinu koja je 11 evra.

Koliko se plaća poštarina preko ASOS-a?

Dakle, kao što ste videli na slici iznad, cena dostave je 11 evra. Asos nudi 2 vrste dostave:

kako naruciti preko asosa

Jedna je Standard od 11 evra a druga Express koja je 19.99 evra. Kada naručujete stvar preko Standard dostave, možete da očekujete stvari za 18 dana a kada naručujete preko Express dostave, možete računati na stvari za 5 dana.

Pogledajte, mi smo ovu haljinu naručili 29. novembra. Prema njihovom proračunu, haljina stiže 17/12 za Standard, odnosno 04/12 za Express:

 

kako naruciti preko asosa

I ima još jedna bitna stvar kod Express dostave. Biće vam naplaćena ova cena od 19,99 evra, ali vaš paket neće stići državnom poštom, već nekom od privatnih dostava a oni će vam naplatiti nešto što se zove ŠPEDICIJA. To je usluga nošenja robe na carinu. Tako da na cenu haljine, cenu poštarine, cenu carine ako je imate, plaćate još i špediciju paketa u tom slučaju.

Postoji i ova opcija da potrošite više od 55 evra za besplatnu dostavu.

Ali, tu postoji začkoljica. Sve stvari koje naručujete iz inostranstva ako koštaju više od 50 evra, naplatiće vam carinu na granici.

Koliko se carina naplaćuje?

Ako naručite haljinu od 100 evra, naplatiće vam ovako:

100 evra haljina + 11 evra poštarina = 111 evra cena haljine

Na ovih 111 evra dodajemo 10% (to je carina), dobijamo cenu od 122.1 evra.

Na tih 122.1 se dodaje i PDV od 20% pa je finalna cena 144.3 evra.

Dakle, za haljinu koja košta 100 evra, vi ćete platiti 144.3 evra.

Međutim, može se desiti da carinici proveravaju na sajtu proizvođača koliko košta to što ste vi naručili. Ako se desi da oni pronađu veću cenu na sajtu nego što piše na paketu, oni će vam cariniti tu cenu sa sajta.

Da li cena poštarine ulazi u vrednost paketa, odnosno onu granicu od 50 evra?

Ako stvar koju ste naručili vredi manje od 50 evra, cena poštarine ne ulazi u carinu. Dakle, naručite haljinu od 45 evra, platite poštarinu 11 evra. Nema carine.

Ako naručite stvar vrednu više od 50 evra, poštarina vam ulazi u carinu i obračunava se procenat carine na ceo iznos. Dakle, ako naručite haljinu od 55 evra, platite poštarinu 11 evra, oni će vam dodati još 10% ali na ceo iznos, na 66 evra.

Tako da je najsigurnije da se držite stvari koje koštaju ispod 50 evra. Naravno, ako naručite nešto što košta 100 evra, dođe vam na adresu i shvatite da su vam naplatili preveliku carinu, niste u obavezi da preuzmete paket.

Kada odaberemo dostavu, šta dalje?

Mi biramo Standard dostavu od 11 evra jer je mnogo povoljnija. Idemo na dugme CHECKOUT. Otvara vam se polje da se registrujete ili da nastavite bez registracije, to izgleda ovako:

kako naruciti preko asosa

Mi biramo, CONTINUE TO CHECKOUT. Nećemo da se SIGN UP-ujemo. Dalje nam se otvara ovaj prozor:

kako naruciti preko asosa

 

Ovde imate polje da upišete PROMO kod. Na taj način funkcioniše online kupovina. Ukoliko je neki popust u toku kao što je tada bio Black Friday, uvek ćete na sajtu imati ispisan kod koji potom upisujete u ovo PROMO polje kako biste ga primenili. Neće se automatski primeniti!

Morate upisati i svoju email adresu. Kada to uradite, otvara vam se sledeće polje:

kako naruciti preko asosa

kako naruciti preko asosa

Kao što vidite u polju desno, pošto smo upisali kod, sistem je automatski skinuo 12.10 evra sa naše početne cene i sada je cena haljine 36,29 + 11 evra za poštarinu. U ovim poljima levo treba da popunite podatke o adresi gde želite da vam paket stigne i da izaberete koju dostavu želite.

Kako da platim Asos-u?

Za naručivanje preko interneta morate da imate Internet karticu neke banke. Mi smo imali Intezinu internet karticu na koju smo uplatili novac da bismo naručili ovu haljinu. Postoji mogućnost da platite i preko PayPal-a ukoliko tamo imate račun.

Ako nemate ovakvu karticu, potrebno je da odete u svoju banku i da im zatražite karticu koju ćete korstiti za kupovinu preko interenta.

Kada budete sve to kompletirali i naručili, stići će vam mejl da je vaša haljina poručena i još jedan mejl kada budu poslali haljinu iz svog skaldišta ka vama.

Ok, hajde sada da vidimo šta se dalje dešavalo.

Za koliko dana nam je stigla haljina koju smo poručili sa Asos-a?

Kao što smo vam već napisali, mi smo haljinu naručili 29. novembra. Asos nam je napisao da je očekivano vreme paketa 17. decembra.

Kada je paket zapravo stigao? Stigao je 19. decembra. Dakle, paket smo čekali 20 dana da stigne.

Kako izgleda paket sa Asos-a?

kako naruciti preko asosa

Stići će vam ovako, zapakovano u Asos kesu. Kao što vidite na slici, na paketu će vam pisati koja je vrednost paketa, u ovom slučaju je to cena haljine 36.29 evra. Još jedna bitna stavka jeste da imate ovu nalepnicu OCARINJENO. Sad ćemo videti šta to znači.

Da li se plaća carina kada naručujete sa Asos-a?

Postoji pravilo.

Ako je roba ispod 50 evra, carina se ne naplaćuje. Ako je roba iznad 50 evra, carina se naplaćuje. Naš paket je samo prošao carinu ali nije naplaćeno ništa preko.

MEĐUTIM…

Ima još jedna stavka koju mnogi zaborave kada naručuju robu iz inostranstva. A to je PDV. Porez na dodatu vrednost morate da platite na svu robu koju uvezete iz inostranstva. Taj porez je 20% i njega plaćate uvek, i kada vam je roba ispod i iznad onih 50 evra. Porez je 20% od vrednosti paketa, tako da je nama u pošti pre preuzimanja paketa naplaćeno još 1025 dinara za PDV.

Može se desiti ako naručujete nešto sitno da će carinici samo pustiti bez naplate carine. Tako će vam se dešavati da nekad naručujete nešto od 10 evra, da vam poštar samo donese besplatno.

reklama

Kakva je haljina?

Ovo je možda i najvažnije pitanje.

Kakva je haljina? Da li veličina odgovara? Kakav je kvalitet? Da li je ista kao na slici?

Haljina je odličnog kvaliteta! Zaista smo iznenađeni izborom materijala brenda PrettyLittleThing. Materijal je prijatan, svilenkast, vrlo elegantan, odličnog kvaliteta. Mi smo naručili veličinu 36, što bi inače odgovaralo haljinama iz Manga 36 ili Zarinim haljinama S veličine. Veličina je kao što smo i očekivali. Ista je kao i na slici sem jedne stvari. Plava na slici je mnogo svetlija pa smo očekivali više neku svetlu plavu, dok smo dobili zagasitu plavu.

Uporedite boje:

Da li smo zadovoljni kupovinom preko Asos-a?

Jesmo!

Haljina koju smo kupili nas je koštala na kraju 56 evra. Mislimo da ovakva cena jeste malo iznad proseka, međutim, ukoliko nađete na Asos-u model koji nigde niste videli, koji ima dizajn koji toliko dugo želite, onda vredi kupiti. Naravno, ne morate preterivati sa kupovinom preko ovog sajta, ali ako imate specijalnu priliku, vredi pogledati šta Asos nudi i imati na umu i tu opciju.,

Ako vam je ovaj post koristan, podelite ga sa nekim kome će takođe koristiti!

https://www.instagram.com/p/B_2UKJnJJml/

Na našem Instagram profilu svaki dan objavljujemo Outfit dana sa cenama – najkorisniji šoping saveti! Pogledajte kako izgleda Cocomint Instagram profil ovde.

Sviđa vam se? Lajkujte našu stranicu na Fejsbuku i pratite sve naše postove.