Da li je Sara Jo nosila kopiju haljine Alexander Wang?

Ove godine se održao drugi po redu Music Awards Ceremony (MAC 2020) u Štark areni.

Događaj je jedan od najvećih u regionu i na njemu se dodeljuju nagrade za dostignuća u prethodnoj godini na svim poljima muzike: od pop muzike, roka, preko narodne pa sve do hip-hopa.

Show je trajao 3 i po sata a podeljeno je 25 nagrada najboljim izvođačima. Tom prilikom se preko 200 poznatih ličnosti prošetalo crvenim tepihom u svojim glamuroznim izdanjima.

Moramo prizanti da Srbija nema puno glamuroznih događaja na kojima možemo da uživamo u modnim poslasticama naših poznatih ličnosti ali nam je drago da, sada već po drugi put, možemo da ispratimo crveni tepih na Music Awards Ceremony 2020.

Našem oštrom modnom oku se izuzatno svidela jedna haljina.

cocomint

U pitanju je haljina pevačice Sare Jo.

Sara Jo je poznata po sjajnom modnom ukusu, onom koji najviše liči na svetske zvezde u Holivodu.

Ali, nekada nam se čini da liči previše…

Kada se Sara Jovanović pojavila na crvenom tepihu MAC dodele nagrada, mnogi su pohvalili njenu haljinu u nežnoj roze boji koja je imala dijamantske detalje u dnu leđa.

Pogledajte haljinu koju je Sara Jo nosila na dodeli MAC nagrada:

sara jo haljina

Naše poznate ličnosti često biraju domaće dizajnere za svoje haljine pa se ovog puta Sara Jo pojavila u kreaciji domaće dizajnerke Nine Rajak.

Međutim, mi smo se odmah setili jednog sjajnog momenta sa Met Gale, dobrotvornog, svečanog događaja u Njujorku koji okuplja najpoznatije ličnosti Holivuda i svetske muzičke scene.

Govorimo o haljini koju je tada nosila Hejli Biber.

Ona je izgledala ovako:

sara jo haljina

Kao što vidite, ne možemo da se otrgnemo osećaju da se radi o ISTOJ haljini. Samo što zapravo nisu iste.

Šta se ovde desilo?

Da li je Nina Rajak iskopirala dizajn Aleksandra Venga, američkog dizajnera?

Evo slika sa profila Aleksandra Venga kako je tekao proces kreiranja haljine za Hajli Biber:

sara jo haljina

sara jo haljina

sara jo haljina

sara jo haljina

sara jo haljina

Aleksandar Veng je jedan od najpoznatijih američkih modnih dizajnera.

Mnogi govore o njegovom sjajnom umu i dizajnu u koji uspeva da uklopi urbane stvari (recimo, njegova je ideja da tange sa dijamantima budu zapravo sastavni deo svečane haljine). Upravo je to ono što njegove haljine čini posebnim i zašto ga svetske zvezde rado angažuju za svoje svečane haljine.

https://www.instagram.com/p/B768bibJs-C/

Sada dolazimo do problema. Haljina koju je Sara Jovanović nosila neodoljivo liči na dizajn Aleksandra Venga. Zapravo, sve je identično, od modela, materijala, kroja, ideje da tange budu sastavni deo haljine… Svi elementi su tu.

Naravno, samo jedan element nedostaje. To je WANG natpis na tangama. Jasno vam je i zašto.

Ko je Nina Rajak?

Zapravo, nismo puno informacija pronašli o ovoj dizajnerki. Ono što smo saznali je da je iz Subotice i da je modni dizajn studirala u Milanu. Izvesno je da je vrlo talentovana i da mnoge poznate žene u Srbiji rado biraju njene haljine za spotove, događaje, editorijale, itd.

Njen dizajn je pozant po urbanom stilu i zbog toga često zvezde biraju njene kreacije za nastupe.

Da li je OK iskopirati nečiji dizajn?

Dolazimo do glavnog pitanja.

Ne, nije OK.

Biti inspirisan nečijim dizajnom i napraviti nešto slično je u redu jer se na taj način dolazi do napretka u bilo kojoj industriji.

Recimo da je neki dizajner napravio varijaciju ovog modela koji je Aleksandar Veng smislio onda je to ok. Ovako, uzeti svaki detalj sa haljine znači ukrasti ideju koja je izvorno od američkog dizajnera. A tu nema napretka već stagnacije u modnom svetu dizajna. Ništa novo, ništa revolucionarno.

Haljina koju je Hajli nosila je verovatno prekrojena više puta, ispitivana, uloženo je mnogo truda i promišljanja u nju kako bi bila savršena na crvenom tepihu.

Sve ovo nas je podsetilo na priču sa bloga Katarine Gaj: Kako me je pokrala dizajnerka venčanica Jovana Životić i kako ja tu ne mogu ništa

Čini nam se kao da srpski dizajneri vode bitku da li da plasiraju tuđi dizajn kao svoj u momentima kada im zafali inspiracije.

Dizajneri imaju veliki zadatak pred sobom. A to osmišljavanje dizajna. Kada odete kod dizajnera i kupujete haljinu, ono što plaćate tom, obično viskom cenom jeste i ideja i genijalnost samog dizajnera. Ako to izostane, vrednost haljine drastično pada. Zato su kineske ili turske kopije uvek mnogo jeftinije, tada ne plaćate taj ceh na genijalnost i originalnost ideje jer je nema.

https://www.instagram.com/p/B75r4OLJgb_/

Zapravo, u Srbiji ćete retko naći originalnost.

Naši ljudi zapadnu često u klopku da prekopiraju nešto što se dešava tamo negde daleko, negde preko okeana i misle da niko neće saznati. Ali zaborave da ima nas koji pratimo svetska dešavanja u modi, da imamo intrenet i da će se uvek naći neko ko će ih prozvati javno, baš kao što mi ovde činimo, kako bismo odgovornost plasirali na prvo mesto.

Šta vi mislite? Da li je u redu kopirati nečiji dizajn u modnim kreacijama ili ne?

Na našem Instagram profilu svaki dan objavljujemo Outfit dana sa cenama – najkorisniji šoping saveti! Pogledajte kako izgleda Cocomint Instagram profil ovde.

https://www.instagram.com/p/B7-ZOQJpw5l/

Sviđa vam se? Lajkujte našu stranicu na Fejsbuku i pratite sve naše postove.